SUPER KUVAR 🍳

Tradicioalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SALATA OD TIKVICA

Potrebno je:

salataodtikvica

Priprema: tikvice oprati, oljuštiti, preseći uzduž, nožem iseći sredinu sa semenkama, a zatim iseći na kocke i obariti u slanoj vodi. Obarene tikvice staviti u cediljku da se ocede od vode u kojoj su se kuvale.

Oceđene tikvice preručiti u činiju, dodati iseckani beli luk, seckani peršunov list i biber. Ukoliko je potebno tikvice još malo posoliti, pa preliti uljem i sirćetom. Izmešati i staviti u frižider da se salata ohladi.

Ova salata može da se posluži i kao osvežavajući obrok u toplim letnjim danima.

Napomena:

umesto peršuna u salatu možete dodati seckanu mirođiju ili sitno iscepkane listiće svežeg bosiljka. Ukoliko volite pikantan ukus, možete dodati i nekoliko kolutića ljute papričice.

Zbog odličnog ukusa, niske kaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje, tikvice su postale omiljeno povrće u mnogim kuhinjama, a u mediteranskoj su skoro obavezan sastojak.

Međutim, iako imaju visoku hranljivu vrednost, tikvice spadaju u grupu povrća koje sadrži soli oksalane kiseline-oksalate, koji mogu da izazovu probleme kod osoba koje imaju kamen u bubregu ili bešici. Zbog toga se njima preporučuje da izbegavaju tikvice u ishrani.

tagovi: beli luk - sirće - tikvice ; kategorija: salate