SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SALATA OD KUVANE Å ARGAREPE

Potrebno je:

Priprema: šargarepu oprati, oljuštiti i obariti u slanoj vodi. Ohlađenu šargarepu iseći na kolutove. Jaja skuvati i sitno iseckati.

U sud sipati iseckanu šargarepu i jaja, dodati malo ulja, sok od celog limuna ili malo jabukovog sirćeta, dve kašike senfa i seckani peršunov list. Salatu izmešati i sipati u činiju.

Salatu od šargarepe služiti ohlađenu.

Šargarepa ili mrkva je veoma korisno povrće. Karakteristična narandžasta boja korena šargarepe potiče od beta karotena, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. to je boja korena izrazitije narandžasta, to je sadržaj karotena veći.

Karoten se različito iskorišćava, zavisno od toga u kakvom obliku koristimo šargarepu – sirova nerendana sadrži 2%, obarena 18%, a sirova rendana 82% karotena.

Šargarepa sadrži i vitamine B grupe, vitamine E i D, minerale (kalijum, kalcijum, jod, cink, kobalt), dijetna vlakna.

Šargarepa se u ishrani koristi tokom čitave godine: u svežem stanju, konzervirana, kuvana (supe, čorbe), kao varivo, prilog drugim jelima, začin. Ima veliku prednost u odnosu na ostalo povrće jer se lako vari, kada se izdinsta ili skuva, a trebalo bi je pripremati sa malo ulja, zbog vitamina A koji je liposolubilan (rastvorljiv u mastima).

tagovi: limunov sok - peršunov list - šargarepa - senf - jaja ; kategorija: salate