SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SALATA OD CELERA

Potrebno je:

Priprema: opran celer oljuštiti i izrendati na trenici. Pomešati pavlaku i majonez, pa dodati sok od limuna i so. Ovom mešavinom preliti celer, a zatim dodati seckani peršunov list. Salatu lagano izmešati.

Sud sa salatom poklopiti i do služenja čuvati u frižideru.

O celeru: celer se u ishrani koristi kao svež i termički obrađen (za pripremanje supa i jela, a lišće za dekoraciju jela). Da bi u celeru ostalo što više hranljivih satojaka stavlja se u vrelu vodu i kratko kuva. Najkorisniji je ako se koristi u svežem stanju.

Pri kupovini celera voditi računa da glavica na dodir mora biti čvrsta i da težina treba da odgovra njegovoj veličini. Može se naći na pijacama tokom cele godine, mada je najkvalitetniji u jesen.

Celer je niskokalorično povrće, ali sadrži dosta minerala (naročito magnezijum, u 100 grama 320 mg), odličan je izvor vitamina K i dijetnih vlakana.

Celer se koristi i u narodnoj medicini u lečenju astme, promuklosti, reume, bubrega. Poboljšava apetit i smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u krvi, a zbog velike količine C vitamina pomaže i kod prehlade.

tagovi: celer - limunov sok - majonez - mileram ; kategorija: salate