SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

PRAZNIČNA POGAČA

Potrebno je:

Praznična pogača

Priprema: u malo mlakog mleka u koje je dodata kašičica šećera i dve kašike brašna razmutiti izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti na toplom dvadesetak minuta, da kvasac nadođe.

Brašno prosejati i sipati u posudu za mešenje, a manju količinu ostaviti za posipanje radne površine i kasniju obradu testa. U sredini brašna napraviti udubljenje, dodati so i sipati nadošli kvasac. Uz postepeno dolivanje ulja i mešavine toplog mleka i vode, obrušavajući postepeno brašno sa strana, zamesiti testo.

Testo dobro izmešati varjačom, dok se ne ujednači i ne počne da se odvaja od zidova posude. Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti testo, dobro ga izraditi rukama, uz postepeno dodavanje preostalog brašna, da bude srednje tvrdo. Umešeno testo vratiti u posudu posutu brašnom, prekriti salvetom i ostaviti na toplom oko jedan sat, da nadođe.

Kada testo udvostruči zapreminu, preručiti ga na radnu površinu posutu brašnom i premesiti. Oblikovati pogaču, viljuškom napraviti šare i staviti je u tepsiju podmazanu uljem. Ostaviti još dvadesetak minuta da pogača narasta, a zatim je premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu.

Prvih 15 minuta pogaču peći na temperaturi od 220 stepeni. Nakon toga smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 30 minuta, dok pogača ne dobije rumenkastomrku koricu.

Gotovu pogaču ostaviti u tepsiji nekoliko minuta, a zatim je uviti u platnenu salvetu. Toplu pogaču izneti na trpezu.

tagovi: brašno - kvasac - mleko ; kategorija: hlebovi i pogače