SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SALČIĆI

Potrebno je:

salcici

Priprema: pre nego što se počne sa mešenjem testa, salo treba oprati u hladnoj vodi, očistiti ga od svih žilica, pa dva puta samleti na mašini za mlevenje mesa. Onda u to umešati dve kašike brašna.

U posudu za mešenje sipati kilogram mekog brašna, dodati kašičicu soli, kašiku šećera, dva žumanca i jedno celo jaje, pa sa kiselom vodom zamesiti testo, da ne bude tvrdo. Testo dobro izraditi, razviti ga u jufku debljine oko jedan santimetar, premazati trećinom količine sala, preklopiti na sledeći način: krajevi se presaviju do polovine razvučenog testa, onda sve odozgo još malo premaže salom, pa suprotni krajevi ponovo presaviju do polovine. Odozgo posuti sa malo brašna i ostaviti da se odmara 15-20 minuta. Postupak ponoviti još dva puta.

Kad se završi sa premazivanjem salom, razviti jufku debljine prsta i iseći je na pravougaone komade. Na svaki komad staviti po pola kašičice pekmeza, pa preklopiti na pola (kao iščitana knjiga). Salčiće ređati u nepodmazan pleh i peći dvadesetak minuta, na 220 stepeni. Salčići treba da ostanu svetlije boje.

Dok su salčići još vrući, uvaljati ih u prah šećer zamirisan vanilom.

tagovi: pekmez - salo - jaja ; kategorija: kolači