SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

PODVARAK SA RIBOM

Potrebno je:

Podvarak sa ribom

Priprema: kupus oprati u hladnoj vodi, da bi se malo isprala so ili ukoliko je kiseliji nego što želite. Zatim ga ocediti i sitno iseckati.

Crni luk očistiti, iseckati i propržiti na ulju. Sjediniti kupus i luk, ukoliko je potrebno posoliti, dodati kašičicu šećera, lovorov list i crvenu mlevenu papriku. Kupus dinstati dok ne omekne, uz dolivanje po malo tople vode.

Kada kupus omekša i voda uvri, dodati sitnije komade fileta ribe, izmešati, sipati u podmazanu posudu za pečenje, doliti malo vode, odozgo preliti uljem, poklopiti i staviti u zagrejanu pećnicu.

Podvarak peći na 220 stepeni. Posle 40 minuta skloniti poklopac sa posude, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i ostaviti da se podvarak zapeče, ali paziti da ne pregori.


STARINSKI PODVARAK NA MASTI

Potrebno je:

Priprema: glavicu kisela kupusa od 2 kg sitno iseckati na dasci. U šerpu staviti punu varijaču masti (100 gr) da se mast dobro zagreje.

Iseći sitno 2-3 glavice crna luka, spustiti na mast i upola ispržiti. Sad izručiti u luk kupus, dobro promešati i pirjaniti ga dok kupus ne postane mek i blago rumen.

Dobro je, za vreme pirjanjenja, dolivati pomalo supe, dok kupus ne bude potpuno gotov. Usuti u kupus na vrh noža crvene sitne paprike, malo bibera i 1 šoljicu za crnu kafu oprana pirinča.

Za kraj dodati filete ribe i sjediniti mešanjem.

Napomena: pirinač se stavlja se u podvarak da upije vodu koju kupus obično pusti, a koje ne sme biti u podvarku.

tagovi: crvena mlevena paprika - crni luk - kupus - lovorov list - riba ; kategorija: jela od ribe