SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

PIRE OD KROMPIRA

Potrebno je:

Priprema: krompir oprati, oljuštiti, iseći na četvrtine ili na kockice, naliti hladnom vodom, da ogrezne, malo posoliti i kuvati oko 20 minuta, dok ne omekša. U toku kuvanja u krompir ne dolivati vodu.

Kuvan krompir ocediti, vratiti u vreo lonac u kome se kuvao i staviti na još vruću ringlu da vlaga ispari. Zatim ga izgnječiti kašikom za gnječenje krompira. U propasiran krompir dodati vrelo mleko i maslac (margarin) ili ulje i po potrebi dosoliti. Sve dobro izmešati, da se dobije glatka, ujednačena penasta masa.

Ukoliko se ne dobije željena gustina pirea prilikom dodavanja mleka, može se umesto mleka dodati malo vode u kojoj se krompir kuvao. Ne sipati odjednom svu količinu mleka u krompir, već postepeno da bi se dobila željena gustina pirea.

Pire krompir služiti kao prilog uz kuvano ili dinstano meso, pečenje, gulaš, šnicle, ćufte. Pire može da bude i u kombinaciji sa drugim prilozima od povrća.

Pire krompir je poznat u većini svetskih kuhinja, a omiljen je i na našim trpezama. Priprema se najčešće od svih priloga u našoj kuhinji.

Pire krompir može se pripremiti od krompira kuvanog u ljusci i od oljuštenog kuvanog krompira. Ovaj drugi način je nešto brži.

U pire krompir osim soli može se dodati mleveni biber ili seckani peršunov list.

tagovi: krompir - margarin - mleko ; kategorija: prilozi