SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

KUPUS RIBANAC ZA ZIMU

Potrebno je:

Priprema: treba odabrati zdrave, tvrde glavice kupusa, pa ih očistiti od spoljnih listova i oprati. Glavice iseći na pola i odstraniti im koren.

Zatim kupus sitno iseći ili izribati na specijalnoj trenici (ribežu) za kupus. U prethodno dobro oprano bure stavljati red ribanca, red soli i drvenim tučkom dobro nabijati, da kupus pusti sok.

Kada je bure puno prekriti ga platnom, preko njega staviti krst od daščica (najbolje čamovih – naručiti kod stolara), pa pritisnuti kamenom (odabrati rečni kamen koji se ne roni pod dejstvom soli).

Napomena: treba voditi tračuna da krst od daščica čvrsto stoji, da odgovara meri bureta. Platno treba u početku prati jednom nedeljno, a kasnije ređe, jer se tako skuplja pena od kupusa takozvani ”cvet” i kupus duže traje.

Kupus ribanac ne može da se održi tako dugo kao kiseli kupus u glavicama (koji može da traje i do maja), ali se mnogo kraće kiseli.

Za ljubitelje podvarka i pite sa kiselim kupusom ribanac se podrazumeva kao obavezna zimnica, mada se može naći u bolje snabdevenim prodavnicama i na pijacama.

tagovi: kupus ; kategorija: slana zimnica