SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

KISELI KUPUS U GLAVICAMA

Potrebno je:

Priprema: kupus se kiseli krajem novembra ili početkom decembra. Za kiseljenje treba odabrati čvrste glavice srednje veličine.

Kupus ne treba stavljati odmah u bure čim se kupi na pijaci, već ga ostaviti 2-3 dana, da se prosuši. Potom glavice očistiti od spoljnih listova i gornjeg dela korena, oprati hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

Koren svake glavice zaseći unakrst ili malo izdubiti, pa u zasek ili udubljenje nasuti so i glavice ređati u bure sa korenom okrenutim na gore.

Između celih glavica kupusa stavljati polutke ili četvrtine glavica, da bi se bure bolje popunilo. Između kupusa može se ubaciti nekoliko korenova rena, dunja i cvekla. Ostatak soli pomešati s hladnom vodom i zaliti poslagane glavice u buretu. Nivo vode treba da je iznad kupusa.

Kupus pritisnuti obručem i nečim teškim (najbolje, dobro opranim kamenom koji je čvrst, da se ne roni pod uticajem soli), a bure zatvoriti poklopcem.

U početku kupus treba pretakati dva puta nedeljno, a kasnije jednom, sve dok se ne ukiseli. Pretakanje se vrši zbog toga da se raso ne bi otezao.

Napomena: na deset kilograma kupusa potrebno je staviti 200-250 grama soli (najbolja je krupna morska so).

Bure sa kupusom dobro zatvoriti i smestiti u podrum ili na neko drugo prohladno mesto, gde će ostati tokom zime. Voditi računa da ne bude na suviše hladnom mestu, jer može da zamrzne.

tagovi: kupus ; kategorija: slana zimnica