SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

DINSTANA BUNDEVA

Potrebno je:

Priprema: bundevu oljuštiti, oprati, skloniti semenke i iseći na komade ili ujednačene kocke. Staviti je u šerpu sa debljim dnom, da prilikom dinstanja ne bi zagorela. Dodati malo šećera, pa sipati dve čaše vode.

Bundevu dinstati poklopljenu, na slabijoj vatri oko 30-40 minuta. Ukoliko je potrebno, tokom dinstanja dolivati po malo vode.

Kada je bundeva kuvana, po želji, može se kratko zapeći u rerni, da bi se prosušila. Ohlađenu bundevu posuti šećerom i cimetom.

Bundeva je mnogima omiljeno povrće, naročito u zimskom periodu, mada se ne koristi u ishrani u onoj meri koliko zaslužuje. Sazreva u jesen i može se očuvati u svežem stanju do proleća.

Bundeva je niskokalorična, u 100 grama ima samo 28 kalorija. Sadrži 90% vode i niz dragocenih sastojaka: ugljene hidrate, masti, belančevine, vitamine (A, C, K, B, folnu kiselinu), minerale (kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor), pektine, celulozu.

Bundeva je dobar diuretik, pogodna je za ishranu dijabetičara, kao i u dijetama za mršavljenje. Najčešće se koristi kao dinstana ili pečena, ali i za pripremu krem čorbi, variva, sosova, priloga, pita.

Od bundeve se koriste i semenke, koje imaju veću nutritivnu vrednost od mesnatog dela, a dobija se i ulje.

 

tagovi: bundeva - cimet ; kategorija: slatkiši