SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SILICIJUM

Sadržaj:

Silicium

Uvod

Ovaj članak podstaknut je izvrsnim YouTube videom pod naslovom: Fantastični mineral štiti krvne sudove, mišiće, zglobovi i hrskavice doktora Branislava Mihajlovića.

Kako silicijum održava zdrave kosti ?

Silicijum, iako često zanemaren, igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Ovaj mineral je ključan za razvoj i održavanje čvrste i zdrave kostne strukture. Uloga silicijuma u kostima se odvija na dva primarna načina.

Prvo, silicijum stimuliše formiranje novih osteoblasta, što su ćelije odgovorne za proizvodnju kosti. Ovi osteoblasti koriste silicijum za proizvodnju kolagena, tipa proteina koji je ključan za snagu i fleksibilnost kostiju.

Drugo, silicijum pomaže u mineralizaciji kostiju, procesu koji učvršćuje kosti i čini ih otpornijim na prelome. Ova uloga silicijuma je posebno važna kod starijih osoba, gde je smanjena gustina kostiju čest problem. Takođe, postoje dokazi da suplementacija silicijumom može biti korisna u prevenciji osteoporoze, stanja koje karakteriše slabljenje kostiju i povećan rizik od fraktura.

S obzirom na ove efekte, jasno je da silicijum predstavlja važan element u održavanju zdravlja kostiju. Redovni unos silicijuma kroz ishranu ili suplemente može doprineti zdravlju kostiju i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa kostima, kao što je osteoporoza.

Kako silicijum utiče na elastičnost krvnih sudova?

Silicijum ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, posebno kada je u pitanju elastičnost krvnih sudova. Ovaj element doprinosi snazi i fleksibilnosti krvnih sudova, što je ključno za normalno funkcionisanje cirkulatornog sistema. Silicijum se nalazi u vezivnom tkivu krvnih sudova, gde pomaže u sintezi kolagena i elastina. Ova dva proteina su ključna za održavanje strukture i elastičnosti krvnih sudova.

Sposobnost krvnih sudova da se šire i skupljaju, poznata kao vaskularna reaktivnost, je ključna za regulaciju krvnog pritiska i osiguravanje adekvatnog protoka krvi kroz telo. Nedostatak silicijuma može dovesti do smanjenja elastičnosti krvnih sudova, što povećava rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih problema.

Silicijum takođe igra ulogu u prevenciji akumulacije plaka u arterijama. Plak može da uzrokuje aterosklerozu, stanje koje sužava i otežava protok krvi kroz arterije. Redovni unos silicijuma kroz ishranu može pomoći u očuvanju elastičnosti krvnih sudova i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ne zaboravimo da je plak u arterijama najveći ubica ljudi na planeti.

Kako silicijum pomaže zdravlje kože, kose i noktiju

Silicijum je, kako smo već naveli, vitalan za sintezu kolagena, proteina koji je od suštinskog značaja za zdravlje i snagu kože, kose i noktiju. On doprinosi elastičnosti i čvrstoći kože, smanjujući vidljive znake starenja kao što su bore i opuštenost kože. Takođe, on pomaže u održavanju vlažnosti kože, što je važno za očuvanje njenog mladolikog izgleda.

Kod kose, silicijum doprinosi njenom sjaju, snazi i zdravom rastu. Nedostatak silicijuma može dovesti do slabljenja kose, gubitka sjaja i povećane sklonosti ka lomljenju. Slično, za nokte, silicijum je ključan za održavanje njihove čvrstoće i zdravog izgleda. Nedostatak ovog elementa može uzrokovati slabljenje noktiju, što ih čini lomljivima i sklonima pucanju.

Redovna suplementacija silicijumom ili unos kroz ishranu može doprineti zdravlju i lepoti kože, kose i noktiju. Ovo čini silicijum važnim elementom ne samo za unutrašnje zdravlje, već i za spoljašnji izgled.

Kako uneti dovoljno silicijuma u ljudski organizam

Postoji nekoliko načina da se obezbedi adekvatan unos silicijuma:

Ishrana bogata silicijumom

Najbolji način za unos silicijuma je preko hrane. Namirnice bogate silicijumom uključuju:

Uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu ishranu može znatno doprineti povećanju unosa silicijuma.

Piti vodu obogaćenu silicijumom

Neki izvori pitke vode prirodno sadrže visoke nivoe silicijuma. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje vode obogaćene silicijumom efikasan način da se poveća njegov unos.

Suplementi sa silicijumom

Za osobe koje možda ne dobijaju dovoljno silicijuma iz svoje ishrane, suplementi mogu biti korisna opcija. Silicijum se često nalazi u suplementima u obliku silicijum-dioksida ili kao horsetail (preslica) ekstrakt. Važno je posavetovati se sa zdravstvenim radnikom pre početka bilo kakve suplementacije.

Korišćenje kozmetičkih proizvoda sa silicijumom

Za lokalnu upotrebu, postoje razni kozmetički proizvodi obogaćeni silicijumom koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja kože i kose.

Izbegavanje procesuirane hrane

Procesuirana hrana često sadrži manje minerala, uključujući silicijum. Konzumiranje sveže, neprerađene hrane može pomoći u očuvanju viših nivoa silicijuma.

Pravilna priprema hrane

Neki načini pripreme mogu smanjiti nivo silicijuma u hrani. Na primer, ljuštenje povrća može ukloniti značajne količine silicijuma, pa je preporučljivo jesti povrće sa korom kad god je to moguće.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve ove aspekte, ključno je usmeriti se na uravnoteženu ishranu koja prirodno sadrži silicijum, uz mogućnost upotrebe suplemenata ako postoji potreba. Redovno konsultovanje sa zdravstvenim profesionalcima može pomoći u određivanju optimalnog unosa silicijuma za individualne potrebe.

tagovi: zdravlje ; kategorija: zdravlje