SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

ZAŠTO SU PEČURKE OTROVNE

Sadržaj:

Pecurke

Pečurke mogu biti otrovne zbog različitih toksina koje sadrže. Evo nekih od najčešćih toksina koji se nalaze u otrovnim pečurkama:

Toksini

Amatoksini

Ovi toksini su prisutni u pečurkama iz roda Amanita, Galerina, Lepiota, i Conocybe. Amatoksini su izuzetno otrovni i mogu izazvati ozbiljno oštećenje jetre i bubrega. Primer pečurke koja sadrži ovaj toksin je Amanita phalloides (zelena pupavka).

Muskarin

Ovaj toksin se nalazi u pečurkama iz rodova Inocybe i Clitocybe, kao i u nekim vrstama Amanita. Muskarin deluje na parasimpatički nervni sistem i može izazvati simptome kao što su salivacija, suzenje očiju, znojenje, grčevi u stomaku, dijareja i problemi sa disanjem.

Orelanin

Ovaj toksin je prisutan u pečurkama iz roda Cortinarius. Orelanin izaziva simptome kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, ali može dovesti i do ozbiljnog oštećenja bubrega koje se manifestuje nekoliko dana nakon konzumacije.

Psilocibin i psilocin

Ovi psihoaktivni spojevi nalaze se u pečurkama iz rodova Psilocybe, Panaeolus, Copelandia i nekih drugih. Oni mogu izazvati halucinacije i promene u percepciji, ali nisu smrtno otrovni. Ipak, konzumacija ovih pečurki može biti opasna zbog psiholoških efekata.

Gyromitrin

Ovaj toksin se nalazi u pečurkama iz roda Gyromitra. Kada se unese, gyromitrin se pretvara u monometilhidrazin (MMH), koji je toksičan i može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, konfuzija i u teškim slučajevima oštećenje jetre.

Coprine

Ovaj toksin se nalazi u pečurkama iz roda Coprinus. Coprin inhibira enzim koji je potreban za metabolizam alkohola, što može izazvati neprijatne simptome kada se alkohol konzumira zajedno sa pečurkama koje sadrže ovaj toksin.

Najotrovnije perčurke u Srbiji

U Srbiji, kao i u većini drugih regiona, postoje nekoliko vrsta pečuraka koje se smatraju veoma otrovnim i opasnim po zdravlje ukoliko se pojedu. Evo nekoliko primera najotrovnijih pečuraka koje se mogu naći u Srbiji:

Ovo su samo neki od primera veoma otrovnih pečuraka koje se mogu naći u prirodi. Važno je da budete izuzetno oprezni prilikom branja i konzumiranja pečuraka iz prirode, jer greške u identifikaciji mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, pa čak i biti fatalne. Ako niste sigurni u identifikaciju pečurke, bolje je da je ne berete niti jedete. Uvek je najbolje da se konsultujete sa stručnjakom ili osobi koja ima iskustva u prepoznavanju jestivih i otrovnih vrsta pečuraka.

Zaključak

Otrovi u pečurkama deluju na različite sisteme u telu, uključujući nervni sistem, jetru, bubrege i gastrointestinalni trakt. Zbog toga je važno poznavati vrste pečuraka i biti oprezan pri njihovom sakupljanju i konzumaciji.

tagovi: zdravlje ; kategorija: zdravlje