SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

KRVARENJE IZ NOSA

Bez panike

Ona se obično javljaju u najnezgodnjim trenucima, a iznenadno šikljanje krvi iz vašeg nosa može biti i posramljujuće i zastrašujuće, posebno jer kada natapa maramicu za maramicom, ta mala količina krvi može delovati kao da su u pitanju galoni. Nemojte, ipak, paničiti.

krv iz nosa

Krvarenje iz nosa obično možete zaustaviti za nekoliko minuta. Evo nekih efikasnih načina da to uradite:

Malo soka od limuna ili ulja lavande utapkanog na mesto koje krvari (ako mozete otkriti gde je to, a obično je napred na nosnoj pregradi) moze pomoći.

Stavite pakovanje leda ili hladnu oblogu potopljenu u hamamelis sa spoljašnje strane nosa duž nozdrve koja krvari. Hladnoća suzava krvne sudove u nosu, što usporava oticanje krvi.

Stari babski lek (od dugmadi i braon papira)

Jedan stari lek predlaže da se iscepa mali kvadrat braon papira (od papirne kese), pospe solju, a zatim zalepi izmedu desni i gornje usne u delu koji je neposredno ispod nosa. Drugi način lečenja iziskuje da se novčić ili malo ravno dugme stavi ispod gornje usne, ponovo ispod nozdrve koja krvari. Medutim, ne postoje naučni dokazi da ovi tretmani deluju.

Moć prevencije

Ako želite da izbegnete krvarenje iz nosa, potrebno je da žavate sluzokožu vlažnom tako sto cete piti 8 velikih čaša vode na dan. Ispravno ste hidrirani ako vam je urin blede boje.

Zašto se javlja?

Krvarenje iz nosa se, kod osoba koje su mu sklone, u većini slučajeva javlja bez ikakvog očiglednog razloga.

Ono takode može biti uzrokovano udarcem ili čačkanjem nosa, a kod male dece je često posledica prisustva stranog tela - kao što je perla - gurnutog u nozdrvu. Bez obzira na uzrok, krvarenje iz nosa se javlja kada krvni sudovi unutar nozdrve puknu. To se može desiti kada je osetljiva nosna sluzokoža iritirana suvim toplim vazduhom u kuci ili rashladivanjem klima uredajem.

Osobe koje pate od očvršćavanja arterija podložne su krvarenju iz nosa kao i one koje uzimaju određene lekove. uključujući antiinflamotorne lekove kao sto su aspirin ifi ibuprofen, ili lekove za razređivanje krvi kao što je varfarin.

Da li pozvati lekara?

Posetite svog lekara ako vam često ide krv iz nosa bez ikakvog očiglednog razloga. Svako kome je diagnoskovan povišen krvni pritisak ili arterioskleroza trebalo bi da poseti lekara ako krvarenje iz nosa traje duže od deset minuta. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako je vaše krvarenje iz nosa rezultat udarca u glavu, posebno ako vam deluje da je krv retka i vodenasta (to ukazuje na prisustvo cerebralne tečnosti). Takode se uputite na odeljenje za hitne slučajeve ako krvarenje iz nosa ne prestane posle trideset minuta, a vi osećate slabost ili nesvesticu.

tagovi: zdravlje ; kategorija: zdravlje