SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

DOMAĆI MAJONEZ

Potrebno je:

Priprema: u posudu za mućenje staviti žumanca, senf i so i razmutiti mikserom. Postepeno dodavati ulje, kap po kap, uz neprestano mućenje, dok masa ne postane homogena. Zatim ulje sipati u tankom mlazu, uz neprestano mućenje, sve dok se ne potroši čitava količina. Na kraju dodati sok od limuna i još malo mutiti. Gotov majonez čuvati u frižideru.

Napomena: da bi se majonez dobro umutio, sastojci treba da imaju sobnu temperaturu. Jaja odnosno žumaca, pre pripreme majoneza, treba da budu van frižidera najmanje dva sata. So i ulje takođe treba da imaju sobnu temperaturu. Ovo je potrebno zato što se hladni sastojci ne mogu umutiti u homogenu masu.

Za mućenje koristiti srednju brzinu miksera i ne menjati je sve dok majonez ne bude gotov.

Za pripremu salata sa kuvanom govedinom, pečurkama i kuvanom piletinom, majonez se može pomešati sa kiselom pavlakom ili mileramom u odnosu jedan prema jedan: koliko majoneza – toliko kisele pavlake. Ovako pripremljen majonez je lakši i manje kaloričan od klasičnog.

Jedna zanimljivost: majonez je nastao u 18. veku, a dobio je ime po luci Mahon, u kojoj su ga kuvari prvi put napravili i zvao se mahonez. Kasnije je postao poznat širom sveta po nešto izmenjenom nazivu – majonez. Danas se pravi u mnogo varijanti, industrijski ili domaći, ali su osnovne namirnice uvek iste.

tagovi: limunov sok - senf - ulje ; kategorija: prelivi za salate