SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

DžEM OD KAJSIJA

Potrebno je:

Priprema: odabrati zrele i zdrave kajsije, oprati ih, skloniti koštice, a ako su krupnije iseći na četvrtine. Ukoliko su kajsije tvrđe, samleti ih na mašini za mlevenje mesa.

Kajsije staviti u čistu veću emajliranu šerpu, posuti šećerom, prekriti krpom i ostaviti da prenoće. Sutradan džem kuvati na jakoj vatri, uz stalno mešanje. Džem je kuvan kada je dovoljno gust, odnosno kada u komadima pada sa varjače. Voditi računa da mnogo ne potamni, jer neće lepo izgledati.

Gotov, vreo džem sipati u zagrejane čiste, suve, sterilisane tegle. Prilikom punjenja tegli paziti da ne ostane ni jedna šupljina ispunjena vazduhom, kako ne bi kasnije došlo do kvarenja džema.

Tegle sa džemom staviti u toplu rernu da se uhvati korica. Nakon toga ostaviti ih da se ohlade preko noći. Sutradan povezati celofanom ili hermetički zatvoriti i ostaviti sa ostalom zimnicom.

Savet: zimnicu od voća treba uvek pripremati u emajliranim ili posudama od nerđajućeg materijala, jer kiselina iz voća hemijski reaguje na metal u oštećenim posudama. Nikada ne upotrebljavati pocinkovane ili bakarne posude za kuvanje zimnice.

tagovi: kajsije - šećer ; kategorija: slatka zimnica