SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

DžEM OD BRESAKA I ŠLjIVA

Potrebno je:

Priprema: zrele breskve, po mogućnosti vinogradarske, oprati i ukloniti koštice. Isto uraditi i sa šljivama. U veću emajliranu šerpu ređati voće i posipati šećerom, sve dok se materijal ne utroši. Ostaviti da odstoji nekoliko sati, da voće pusti sok. Nakon toga šerpu sa voćem staviti na štednjak i kuvati na jačoj vatri, uz neprestano mešanje, dok se džem ne zgusne.

Vreo džem sipati u zagrejane sterilisane tegle i ostaviti u mlakoj pećnici da se na površini stvori korica. Ohlađene tegle sa džemom povezati celofanom ili zatvoriti poklopcima.

Ovaj džem se može pripremiti i u pećnici. erpu sa voćem, koje je prethodno pustilo sok, staviti u pećnicu i peći na 200 stepeni, uz povremeno mešanje. Pri kraju pečenja, po želji, u džem se može dodati šoljica ruma.

Savet: u zimnici se tokom stajanja mogu pojaviti mehurići. Razlog za to je loš kvalitet voća i povrća, premalo šećera, soli ili sirćeta, nedovoljno ukuvana zimnica ili se čuva na toplom i vlažnom mestu.

Na pojavu mehurića obavezno treba proveriti da li je zimnica promenila ukus. Ako nije, pekmez, džem ili slatko se može prokuvati uz dodatak soka od jednog limuna. Takvu zimnicu treba što pre potrošiti.

Ako se slana zimnica usled pojave mehurića razmekšala treba je baciti.

tagovi: breskve - šećer - šljive ; kategorija: slatka zimnica