SUPER KUVAR ­čŹ│

Tradicionalna kuhinja i prakti─Źni recepti iz bakinih vitrina.

4 TIPA VITAMINA C

Sadr┼żaj:

Vitamin C

Postoje ─Źetiri glavne forme vitamina C:

Vitamin C iz celih namirnica

Dobija se iz celih namirnica kao ┼íto su acerola tre┼ínje ili kamuku. Dolazi sa ko-faktorima vitamina koji se prirodno nalaze u hrani. Me─Ĺutim, obi─Źno je skuplji i ima manju dozu od sinteti─Źkog vitamina C.

Askorbinska kiselina

To je najjednostavnija i najjeftinija forma sinteti─Źkog vitamina C. To je ono ┼íto dobijate kada kupujete vitamin C u supermarketu. Me─Ĺutim, mo┼że biti veoma kisela i izazvati ┼żelu─Źane tegobe.

Mineralni askorbat

To je puferovani vitamin C. Askorbinska kiselina je vezana za alkalni mineral kako bi se smanjila njena kiselost. To ga ─Źini manje verovatnim da ─çe izazvati ┼żelu─Źane tegobe od askorbinske kiseline, ali je skuplji.

Liposomalni vitamin C

To je najskuplja forma vitamina C. Obavijen je liposomom, koji je masna ─çelija. To ┼ítiti vitamin C od ┼żelu─Źane kiseline i omogu─çava mu da se lak┼íe apsorbuje u krvotok. Me─Ĺutim, to je najskuplja forma vitamina C i mo┼że biti nezgodna za uzimanje.

Izbor tipa vitamina C zavisi od va┼íih individualnih potreba i preferencija. Ako tra┼żite jeftinu i jednostavnu opciju, askorbinska kiselina mo┼że biti dobar izbor. Ako imate osetljiv stomak, mineralni askorbat ili liposomalni vitamin C mogu biti bolja opcija. Ako tra┼żite najbolju apsorpciju, liposomalni vitamin C je najbolji izbor.

tagovi: zdravlje ; kategorija: zdravlje