SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

SOS OD Å AMPINjONA

Potrebno je:

Priprema: šampinjone oprati, očistiti, iseći na listiće i propržiti na ulju. Kada su skoro izdinstani, dodati brašno i malo mleka, pa još malo dinstati. Posoliti, pobiberiti i dodati seckani peršunov list.

Sosom od šampinjona preliti šnicle od belog pilećeg mesa, kuvani pirinač ili široke rezance.

O šampinjonima: šampinjoni su jedna od najčešće korišćenih jestivih pečuraka u ishrani. Pošto se mogu gajiti i na veštački način, u trgovini ih ima preko cele godine.

Sadrže visok procenat vode, od 80-90%. Bogati su belančevinama, mineralima (kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, selen) i vitaminima (naročito B kompleksa).

Šampinjoni su niskokalorični, 100 grama sadrži svega 15 kcal. Ne sadrže saharozu ni skrob, pa su pogodni za ishranu lica koja boluju od dijabetesa.

Šampinjone treba prati neposredno pre upotrebe, pod mlazom hladne vode. Mogu se koristiti sirovi – kao salata ili kuvani, dinstani, prženi, pečeni.

Jela pripremljena od pečuraka ne bi trebalo podgrevati, jer stajanjem dolazi do raspadanja belančevina i ostalih sastojaka, pa može doći do razvoja mikroorganizama i nastanka toksina.

tagovi: mleko - peršunov list - šampinjoni ; kategorija: sosovi