SUPER KUVAR 🍳

Tradicionalna kuhinja i praktični recepti iz bakinih vitrina.

NAJ PIZZA, KAKO SE PRAVI?

Kako se pravi pizza? U suštini postoji samo jedna pizza, sve ostalo su nijanse. Kada ovladate u izradi testa, napravite ga elastičnim i idealno tankim, i izvežbate se u pravljenju nadeva onda shvatate suštinu. Ovaj članak pomoćiće vam u tome.

pizza

Osnovni sastavni delovi pice

Svaka pizza (pica) se sastoji se od dva osnovna dela:

Postupak priperemanja pice

Postupak ima 4 faze:

Testo za picu

pizza testo

Glutein je protein koji čini testo pice elastičim. Što bojle testo nadođe to elastičnije. Odnos vode i brašna najbitniji je za elastičnost testa. Vlažnija testa su elastičnija.

Testo za picu se pravi isto kao da se radi o običnom testu za hleb.

Za testo:

U toplu vodu izdrobiti svež kvasac, sipati kašičice šećera i soli i dve kašike brašna pa promešati i ostaviti da kvasac nadođe. Dati mu koji minut.

Potom ostatak brašna sjediniti sa kvascem i mesiti dok se testo ne sjedini u loptu. Ostaviti loptu testa da nadođe neko vreme obično 20 minuta.

Savet: Ako ste stavili pola kvasca testo će nešto sporije nadoći.

Kad testo nadođe, pospite brašna po radnoj ploči i mesite ga prilagodite za kalup. Možete ga malo i nauljiti.

Vodite računa prilikom oblikovanja testa i stavljanja u kalup (tepsiju, tavu) tako da debljina testa bude ne veća od pola centimetra.

Savet: pica se najčešće pravi sa belim brašnom, mada je podjednako dobra i sa integralnim brašnom.

Napomena: ukoliko nemate vremena da sami pripremite testo, možete kupiti sirovo testo (ili gotovo testo) u trgovini i to u smrznutom stanju ali obavezno obratite pažnju na datum proizvodnje i rok trajanja.

Savet: ako već mesite testo za picu, praktično je da mesite testo za više pica odjednom. Spremljena testa za drugu priliku staviti na duboko zamrzavanje gde može stajati nedeljama.

Tip: da bi testo bilo elastično i lako rastegljivo treba ga dostaiti da fermentira duže. To možete prosto tako što ga ostavite da kisne duže, ili ga zavijete u celofan i stavite u frižider (ne ne duboko zamrzavanje) da fermentira polako više sati.

Tip: dobro fermentirano testo učiniće da korica pice bolje naraste, dok se peče pa će pica dobiti na volumenu.

Kada je testo spremno potrebno ga je stavitu u tepsiju (tavu), gde će se peći, pritom možete blago nauljiti tepsiju. Kako se testo za pizzu lako razvlači gledajte da ispuniti tespsiju, viškove testa saviti. To će učiniti rubove pice malo debljim što je dobro, jer pica i treba da ima deblju koricu na rubovima.

Tip: za picu bez gluteina (gluten-free pizza), kristiti brašno bez gluteina, stim što ovo testo nije tako elastično. Koristiti oklagiju.

Nadev za picu (umak, sos)

pizza sos

Kada testo za picu pripremite i stavite u tepsiju, a pre pečenja potrebno ga je prekriti nadevom. Sledeći nadev kombinacija je tradicije, jer sadži sastojke najpoznatijih pica. I premda u tom nadevu ima dosta sastojaka uzmite ga uslovno i isprobavajte.

Za nadev:

Propržiti beli luk: veću glavicu luka sitno saseckati i staviti u 0.2 dl maslinovog ulja pa na 200°C dok luk ne pusti sok i zarumeni.

Namazati testo maslinovim uljem 0.1 dl preostalog ulja.

Pelat: u gusti paradaiz sos staviti kašičice šećera, soli i origana kao i propržen beli luk, pa svet to posuti po pici, ravnomerno.

Posipanje: ravnomerno ređati rendani kačkavalj, sitne grudvice mocarela sira, kolutiće pečurki ili sitno seckane pečurke, masline i šunku i bosiljak.

Savet: koristiti gusti paradaiz sos a ne kečap za podlogu pice, inače pica bude kiselkasta.

Bosiljak u pici: zaostavština je nastarijih dana još od kada je don Raffaele Esposi smislio pizza Margherita ili ti picu margeritu.

Pečenje

U zagrejanu pećnicu 200°C, staviti picu za pečenje. Čekati 10 to 20 minuta dok se pica ne opeče, pa picu izvaditi, seći dok je vruća i servirati.

pizza pečenje

Najčešće greške kod spremanja pizze

Savet: Budite škrti sa testom a izdašni sa nadevom.

Napomena: Picu treba jesti umereno toplu, jer neće biti ni približno ukusna kad se ohladi.

Dodatak: blender brzi pica nadev

Za ovaj jesnostavan sos vam nije potrebno kuvanje.

Za nadev (sos, umak):

U blenderu sameljite sve kao sok i time prelijte testo pice.

tagovi: testo - nadev ; kategorija: pizza